Bewonersavonden

Onderdeel van: Dijkverbetering KIS

Projectgegevens

Opdrachtgever: Waterschap Rivierenland
Locatie: Groot-Ammers
Activiteit: Infra
Bedrijf:
Periode: Oktober 2013 / Juli 2018

Mourik Groot-Ammers heeft een grote opdracht in de wacht gesleept die letterlijk in de 'achtertuin' begint. Combinatie Dijkverbetering Molenwaard (CDVM), waar Mourik deel van uitmaakt, gaat voor Waterschap Rivierenland de primaire waterkering versterken tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer (KIS).

Het project Dijkverbetering Kinderdijk-Schoonhovenseveer is in volle gang. Voor de bewoners langs het traject hebben onlangs drie informatiebijeenkomsten plaatsgevonden om hun te informeren over wat er de komende jaren gaat gebeuren langs de dijk.

Medewerkers van de Combinatie Dijkverbetering Molenwaard legden in een presentatie uit dat de macrostabiliteit van de dijk aan de binnenzijde onvoldoende is, waardoor deze onder maatgevende omstandigheden kan bezwijken. Dit is de reden dat de dijk versterkt moet worden. Een animatiefilm liet zien dat de dijk afschuift bij extreme hoge waterstanden.

Door de hoge waterspanningen aan de binnenzijde van de dijk wordt het maaiveld omhoog gedrukt met alle gevolgen van dien. Versterking van de dijk voorkomt dit faalmechanisme, en daardoor ontstaat een sterke en dus veilige dijk.

Behalve dat een flink aantal huizen gesloopt is om ruimte te maken voor bijvoorbeeld steunbermen, hebben de werkzaamheden langs de dijk ook gevolgen voor het verkeer. Denk aan beperkte doorgang op de plekken waar gewerkt wordt aan de dijk, maar er zullen ook stukken zijn waar werkzaamheden veel ruimte in beslag nemen, waardoor de dijk tijdelijk afgesloten wordt.

De bewoners langs de te versterken dijk hadden veel belangstelling voor de informatieavonden. In totaal hebben circa 250 bewoners de informatieavonden bezocht.

Heeft u vragen?

Kees Scheer
Kees Scheer
Projectmanager

+31 184 66 72 00
Alle contactgegevens

Projectsheet

Bekijk een beknopte samenvatting van het project in PDF-vorm.

Bekijk projectsheet (PDF)