Top Job op Zeeland Refinery

Onderdeel van: Top Job op Zeeland Refinery

Projectgegevens

Opdrachtgever: Zeeland Refinery
Locatie: Vlissingen
Activiteit: Industriele Services
Bedrijf: Mourik Vlissingen
Periode: mei 2014 / juni 2014

Dit was zo’n klus die maar één keer in de zoveel jaren voorkomt. Een onderdeel van de fakkel op de raffinaderij van Zeeland Refinery moest vervangen worden. Mourik Vlissingen kreeg als hoofdcontractor de opdracht voor de bouw en plaatsing van het onderdeel. Bijzonder detail: het ging om het deel net onder de top van fakkel 1 dat zich op zo’n 115 meter hoogte bevond.

Prefab in Limburg
In mei en juni vond bij Zeeland Refinery een grote onderhoudsstop plaats. In die periode lagen alle fabrieken stil en was dus ook fakkel 1 buiten werking. Dat was de enige tijd dat vervanging van het fakkeldeel mogelijk was. Daarom werd het onderdeel eerder op een andere locatie, dat wil zeggen bij Mourik Limburg, geprefabriceerd. Vervolgens werd het naar de raffinaderij gebracht en daar klaargezet. Ter plekke werden nog de laatste aanpassingen gemaakt.

In fases de lucht in
Het op zijn plek hijsen vond plaats in een aantal fases en zag er spectaculair uit. Het onderdeel dat werd vervangen, het ‘linepart voor het MOL seal’, moest eerst naar beneden gehaald worden. Deze werd beneden op een sokkel geplaatst. Maar ook de ‘flare tip’, die de top van de fakkel vormt en bovenop het te vervangen onderdeel staat, moest tijdelijk naar beneden. Eenmaal op de grond werd de fakkeltop pasgemaakt op het nieuwe onderdeel. Vervolgens ging eerst het nieuwe onderdeel de lucht in, waarna de fakkeltip omhoog werd gehesen en op zijn plek gezet. De laatste fase bestond uit het afmonteren en gereedmaken voor gebruik. Het project kon binnen de planning worden afgerond en voldeed aan de kwaliteit die de klant wilde hebben. Het is letterlijk en figuurlijk een top job geworden.

40 jaar samenwerking
Al sinds de bouw van de raffinaderij, 40 jaar geleden, is er een goede samenwerking tussen Mourik en Zeeland Refinery. Tijdens de grootste onderhoudsstop van Zeeland Refinery tot nu toe was Mourik zowel hoofd- als subcontractor, voor respectievelijk het werk aan de fakkel en cleaning van fabriekselementen. In het fakkelproject voerde Delta International onder leiding van Mourik het afmonteren op hoogte uit en Peinemann de hijswerkzaamheden. Mourik Limburg en Mourik Vlissingen namen het overige werk voor hun rekening. In de loop van juni zijn de fabrieken op de raffinaderij weer stuk voor stuk in bedrijf genomen.

Contactgegevens

Mourik Vlissingen B.V.

+31-113-616 200
Alle contactgegevens

Projectsheet

Bekijk een beknopte samenvatting van het project in PDF-vorm.

Bekijk projectsheet (PDF)