Wilmar Autoroute

Onderdeel van: Wilmar Autoroute

Projectgegevens

Opdrachtgever: Wilmar Oleochemicals
Locatie: Europoort
Activiteiten: Infra, Industriele Services, Industrie- en utiliteitsbouw, Milieutechniek, Projectontwikkeling
Bedrijven: Mourik E&I, Mourik Services, Petrogas Gas-Systems
Periode: 01-01-2011 / medio 2013

Wilmar Edible Oils is een van de grootste producenten van plantaardige oliën en vetten ter wereld. Mourik bouwde voor Wilmar in de Rotterdamse Brittaniëhaven mee aan een nieuwe vetalcohol fabriek voor de verwerking van palmolie.

Bij de uitvoering waren meerdere Mourik bedrijven betrokken: Petrogas, Mourik Services, Mourik Bouw, Mourik E&I en Mourik Groot-Ammers. Chris van der Ree, managing director van Petrogas: “dit soort multidisciplinaire opdrachten is Mourik op het lijf geschreven”.

De opdracht van Wilmar luidde als volgt: bouw een tankpark met 14 tanks en een gezamenlijke inhoud van circa 40.000 m3, voor de opslag van ruwe palmolie en bewerkte producten, plus een verlaadstation, betonfundatie voor de fabriek en koeltoren. Bij de opdracht hoorde ook het complete leidingwerk, inclusief fundaties en overkluizingen (utilities) voor de toevoer van onder andere stoom, lucht en water naar de fabriek.

Jaap Kruijt, directeur van Mourik Groot-Ammers, schetst de meerwaarde van Mourik: “We pakken dit soort projecten echt multidisciplinair op, met alle verantwoordelijkheden die erbij horen. Daarmee ontzorgen we onze klanten”.

In 2012 startte Petrogas met de basic engineering voor het project. Een complexe opdracht, gezien de relatief kleine locatie die ook nog eens ligt op het terrein van een werkende plant. Net voor de zomer van 2013 was de gehele scope van het werk gereed en begon Mourik aan de (pre-)commissioning van de feitelijke bouw. Een bijzondere uitdaging daarbij was het verbinden van de procesinstallatie. Wilmar had deze opdracht separaat gegund aan DBI.

Op 4 december 2013 is het eerste schip met ruw materiaal gelost en verpompt naar de opslagtanks. Er gaan er nog veel volgen, want deze nieuwe fabriek is de grootste in zijn soort op Europese bodem. De realisatie ervan is een staaltje multidisciplinair vakwerk, waarin de samenwerking tussen opdrachtgever Wilmar en de verschillende Mourik-bedrijven het verschil heeft gemaakt. Projectmanager Theo Bloemsma heeft de belangrijkste succesfactoren op een rij gezet:

  1. Mensen en middelen
  2. Communicatie en dialoog
  3. Omgang met veranderingen
  4. Erkenning van de complexiteit
  5. Gevoel voor de context
  6. Ondersteuning van de eindgebruiker
  7. (H)erkenning van fouten

Heeft u vragen?

Theo Bloemsma
Theo Bloemsma
Adjunct regio directeur

+31 6 22 44 97 24
Alle contactgegevens

Projectsheet

Bekijk een beknopte samenvatting van het project in PDF-vorm.

Bekijk projectsheet (PDF)