Geen downtime tijdens cleaning

Onderdeel van: Cleaning-opdracht Air Liquide

Projectgegevens

Opdrachtgever: Air Liquide
Locatie: Bergen op Zoom
Activiteit: Industriele Services
Bedrijven: MCO-Team, Mourik Industry
Periode: 2 juni 2020 / 30 juni 2020


‘Ik werk het liefst met één club die dan ook meerdere keren op locatie is'

Jan Cees Troost, plant supervisor bij Air Liquide, begint zijn verhaal. Jan Cees is erg enthousiast over de snelheid en inventiviteit waarmee Mourik Industry MCO-team deze opdracht heeft opgepakt.

Reiniging koeltoren

De opdracht draait om het schoonmaken van de koeltoren zonder dat de levering van koelcapaciteit voor de waterstof en koolmonoxide (CO) fabriek op de Air Liquide plant in Bergen op Zoom in gevaar komt. Voorheen slipte de koeltoren na verloop van tijd dicht met vuil dat aangezogen wordt uit de buitenlucht. De segmenten van de koeltoren werden niet gereinigd maar eens in de zes tot acht jaar vervangen. Dit betekende dat de koelcapaciteit (efficiëntie) langzaam verslechterde. Tijdens een turnaround werden de benodigde segmenten uit de koeltoren dan uiteindelijk vervangen, maar het wisselen van de segmenten is een tijdrovende klus en een niet heel efficiënte oplossing. Dat moest anders kunnen. Het besluit werd genomen te onderzoeken of onderhoud mogelijk was tijdens productie.

‘Eerst hebben we een lokaal bedrijf gebeld of zij iets voor ons konden betekenen. Zij konden voorzien in een hogedrukreiniging met water, Dit zou waarschijnlijk het water en de koelers in het koelwatercircuit doen vervuilen. Ook was deze oplossing al eens eerder geprobeerd en bracht dit schade toe aan de segmenten,’ vervolgt Jan Cees zijn verhaal. ‘Via een tip van familie kwam ik bij Mourik terecht.’ Jan Kik van MCO-team was direct de volgende dag ter plaatse. Hij bedacht een constructie waarbij de segmenten van de koeltoren, gaatje voor gaatje wordt doorgeprikt met een lans met sodiumbicarbonaat. Aan de voorzijde zouden bakken komen die het vuil opvangen, zodat het vuil niet in het water kon vallen. Aan de achterzijde moest de stof (vuil) omhoog getrokken worden door de onderdruk welke voorzien wordt door fans aan de bovenzijde, Hierdoor zou er nauwelijks vuil in het water mogen komen. Althans dit was de theorie. De fabriek kon dan gewoon blijven draaien, waardoor aan de waterstof en CO vraag voldaan kan worden.

Snel en goed

Jan Cees leek dit een goede oplossing, maar een en ander diende nog wel getest te worden. ‘Maandag was MCO-team op locatie, dinsdag was de test, woensdag nog wat voorbereidingen de productie van de bakken en vervolgens kon het team donderdag aan de slag. Natuurlijk heeft dit ook te maken met de korte lijnen binnen Air Liquide, maar ook zeker met de resultaatgerichtheid van Jan en zijn team.’ Binnen ongeveer 4 weken zal het complete werk gedaan zijn, zonder stop van de fabriek en zonder vervuiling van het koelwater. Het team monitort dit regelmatig, evenals de luchtflow van de koeltoren.

Enthousiast eindigt Jan Cees zijn verhaal: ’Toen MCO-team begon had ik niet gedacht dat de oplossing met het sodiumbicarbonaat zo goed zou werken, Ik had verwacht dat er nog vuil in het water zou komen. Het feit dat we zonder fabrieksstop door kunnen is van veel toegevoegde waarde. Het bespaart veel kosten en we stellen geen klanten teleur. De samenwerking is zeer vruchtbaar en prettig en biedt perspectief voor de toekomst!’

Wilt u meer weten over dit project of wat Mourik Industry voor u kan betekenen? Laat het ons weten en neem contact op.

Contactgegevens

Mourik Industry

+31-10-296 54 00
Alle contactgegevens