Laatste fase project Thermphos

Onderdeel van: Thermphos een prestigieus en uitdagend project

Projectgegevens

Opdrachtgever: Citters Beheer
Locatie: Vlissingen
Activiteit: Industriele Services
Bedrijven: Mourik Industry, Mourik Infra, Petrogas Gas-Systems
Periode: juni 2014 / december 2020

Een fosforfabriek veilig afbreken had wereldwijd nog niemand ervaring mee, maar Mourik nam in juni 2014 het project aan om de fosforfabriek te cleanen/saneren en mede de utility plant tijdens de werkzaamheden draaiende te houden. Het was niet altijd eenvoudig voor zowel opdrachtgever als aannemers door onder andere de TKO-contractvorm en de complexe diverse materie en bevoegd gezag vanuit de overheid. Peter Jordaan heeft zich met de collega’s staande weten te houden. Nu, zes jaar later, lijkt het erop dat tegen de kerst eindelijk het laatste stukje schone grond op het Thermphos-terrein opgeleverd wordt.

Utility plant

De utility plant, waar Peter Jordaan kantoor houdt op de eerste verdieping, ligt achter het laatste stukje fosforfabriek. Deze plant moet ervoor zorgen dat alle bedrijven op het terrein en soms ook net erbuiten de benodigde utility voorzieningen krijgen. Beneden in het gebouw bevindt zich het koffiezetapparaat en de enthousiaste heren die alle utilities, zoals drink- en afvalwater, gas, stikstof, ademlucht en stoom beheren. Op de beeldschermen worden al deze zaken voortdurend tot in detail gemonitord. Aangezien de oude fabrieken afgebroken worden en uiteindelijk ook de utility plant zelf, wordt het beheer van deze utilities steeds minder, maar dat betekent niet dat er geen goed toezicht en onderhoud conform vergunning nodig is tot het laatste moment.

Achter het kantoor van de utility plant is de plek waar het afvalwater wordt gereinigd voor het gehele gebied op en rondom het terrein. Voor het reinigen van het afvalwater heeft Mourik zelf een inventief systeem bedacht. Het ‘normale’ reinigen zorgde niet voor het juiste schone resultaat. Vanuit bestaande Mourik-oplossingen is toen een manier bedacht om het afvalwater toch op de gewenste manier aan te kunnen leveren aan Evides. Naast het afvoeren van afvalwater, verzorgt Mourik ook de toevoer van water voor het gehele gebied. Hier gaat het niet alleen om drinkwater, maar ook water dat toegepast kan worden bij bepaalde processen, zoals onthard water en demiwater. Aangezien er minder water benodigd is, wordt ook dit deel van de utility plant langzaam afgebroken. Dit gebeurt duurzaam waar mogelijk. Op het moment dat ook de utility plant hier weg gaat, lopen alle watervoorzieningen voor de nieuwe terreineigenaren via Evides.

Naast de utility plant ligt een gebouw waar alle gritstraal spuitwerkzaamheden plaatsvinden. Achter grote plastic flappen staat een man radioactieve staalstukken schoon te spuiten. Veel van het staal dat uit de fabriek komt, is radioactief en moet meerdere cleaningprocessen ondergaan voordat het echt gereinigd en stralingsvrij is. Hiervoor is er een speciaal drie-stappenproces bedacht. Het staal wordt daardoor zo grondig gereinigd dat het er eigenlijk weer als nieuw uit ziet op het moment dat het wordt afgevoerd.

Saneringswerkzaamheden

Achter op het Thermphosterrein is de plek waar alle grond en slakken worden verzameld en geclassificeerd. Hier komen soms wat rookwolken vrij, afkomstig van het fosfor dat in de grond terecht is gekomen en af en toe ontvlamd. Gelukkig kan dit geen kwaad, als je er, zoals Mourik, veilig mee omgaat. De sanering van de verontreinigde grond wordt uitgevoerd door onze collega’s van Mourik Infra.

Afegelopen februari is het laatste deel van de fosforfabriek neergehaald en daarmee is de laatste periode van de werkzaamheden ingegaan. Vanaf dat moment staan eigenlijk alleen de zuurfabriek, calciner, zuuropslag en de utility plant met alle voorzieningen er nog met spuitplaats. Ook deze onderdelen zijn in juni en juli ontmanteld.

Eind 2020 is de operatie Thermphos volledig afgerond en is het terrein geschikt voor een nieuwe bestemming. Alleen de herinnering blijft, North Seaport zorgt voor een nieuwe toekomst.

Het terrein van Thermphos is een wereld op zich, waar niet alleen Mourik Industry als utility plantbeheerder, maar ook Petrogas en Mourik Infra het nodige werk hebben. Van Petrogas lopen mannen, onder andere in de zuurfabriek, in speciale zilveren pakken. Het ziet er futuristisch uit, maar deze pakken beschermen tegen het fosfor, dat in kleine hoeveelheden al veel lichamelijke brandschade toe kan brengen. Mourik Infra houdt zich bezig met het saneren van de grond zelf en het bouwklaar opleveren van de kavels. Kortom: Waar het gaat om multidisciplinair werk binnen de Mourik-groep is Thermphos een heel goed voorbeeld. Zowel cleaning- als fysieke sloopacties en operationele werkzaamheden lopen hier tegelijkertijd.

Wilt u meer weten over dit project? Ga dan naar de website sanerendoejesamen.nl of neem contact op met Mourik Industry.Contactgegevens

Mourik Industry

+31-10-296 54 00
Alle contactgegevens