Mourik n.v. verricht grondwerk op project Ecluse

Onderdeel van: Ecluse stoomleidingnet

Projectgegevens

Opdrachtgever: T.H.V. A. Hak - Petrogas
Locatie: Doel (B)
Activiteit: Industrie- en utiliteitsbouw
Bedrijven: Mourik n.v. (België), Petrogas Gas-Systems

Mourik n.v. was in dit 'groene' project verantwoordelijk voor de grondwerken, paalfunderingen, putten, piperacks, sleepers waarop de leiding bovengronds loopt en de loops (lussen die nodig zijn voor het opvangen van de uitzetting van de piping), dit zowel op openbaar terrein als op de fabrieksterreinen.

Van afvalverbranding naar stoom

In het Antwerpse Doel verbranden afvalwerkingsbedrijven Indaver en SLECO jaarlijks 1 miljoen ton afval waarbij een enorme hoeveelheid warmte vrijkomt, die tot voor kort grotendeels in een turbine omgezet werd tot elektriciteit (goed voor energie voor 190.000 gezinnen). Daarnaast hebben de nabijgelegen chemische plants (Ineos Phenol, ADPO, Lanxess België, Monument Chemical en Ashland Specialties Belgium) in hun productieprocessen stoom nodig die zij tot voor kort zelf moesten opwekken. 

Stoomleidingnet Ecluse

Indaver, SLECO, Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO), netbedrijf Fluvius, Fineg en Water-Link beslisten om de handen in elkaar te slaan voor de bouw van het Ecluse stoomleidingnet. Dit bestaat uit een netwerk van geïsoleerde stoomleidingen die 4 kilometer bovengronds en 1 kilometer ondergronds lopen om de geproduceerde stoom tot bij haar industriële afnemers te brengen. De stoom wordt getransporteerd onder hoge druk (40 bar) en hoge temperatuur (400°C). 

Eens de stoom gebruikt, blijft er condensaat over. Die vloeit terug naar Indaver en SLECO via de condensaatleiding waarbij het onderweg nog gebruikt wordt voor het opwarmen van de gebouwen van DP World.

Dit project geeft een CO2-reductie van 100.000 ton per jaar, wat het equivalent is van 50 standaard windmolens.  

Meer info over dit ‘groene’ project vindt u op www.ecluse.be

Heeft u vragen?

Michel Mosselmans
Michel Mosselmans
Manager studiedienst & calculatie bouw

+32 3 54 54 361
Alle contactgegevens