N272 Groot onderhoud Beek en Donk - Boxmeer

Onderdeel van: N 272 Groot onderhoud Beek en Donk - Boxmeer

Projectgegevens

Opdrachtgever: Provincie Noord-Brabant
Locatie: N272 tussen Beek en Donk en Boxmeer
Activiteit: Infra
Bedrijf:
Periode: juni 2017 / juni 2018

Mourik Groot-Ammers heeft in in opdracht van Provincie Noord-Brabant gewerkt aan een duurzame, groene N272 tussen Beek en Donk en Boxmeer. Het is een van de eerste projecten in Nederland waarbij op grote schaal biobased alternatieven en innovaties zijn toegepast.

Werkzaamheden
De N272 was toe aan een opknapbeurt. Samen met Provincie Brabant hebben we ervoor gezorgd dat deze provinciale weg voor de komende jaren weer voldoet met behulp van de volgende werkzaamheden:

  • Verharding van de hoofdrijbaan vernieuwen
  • Delen van het fietspad vernieuwen
  • Plaatsen en vernieuwen van de geleiderail
  • Aanbrengen en vernieuwen van openbare verlichting
  • Plaatsen van nieuwe bebording

Wij bouwen aan een duurzame, groene weg!
Provincie Noord-Brabant en Mourik hebben duurzaamheid hoog in het vandaal staan. Voor beide partijen was het project dan ook een mooie kans om gezamenlijk te werken aan een duurzame leefomgeving.

Bij de uitvoering van deze werkzaamheden hebben we op grote schaal gebruik gemaakt van zogenaamde biobased materialen. Biobased materialen zijn hernieuwbare materialen van biologische oorsprong. Zo is de deklaag van het asfalt voorzien van biobitumen. Deze is niet afkomstig van aardolie-industrie maar komt vrij als reststof bij papierproductie. Nooit eerder is op deze schaal biobutimen toegepast binnen Europa.

Daarnaast zijn er nog meer producten op biologische basis die langs deze weg een primeur beleefd hebben: 

  • De houten geleiderail is vervaardigd uit duurzaam gekweekt hout uit duurzaam beheerde bossen. De geleiderail krijgt een verduurzamingsbehandeling om deze geschikt te maken voor het Nederlandse klimaat. Het gebruikte hout is PEFC gecertificeerd. Het staal kan worden hergebruikt.

  • De bebording en de hectometerpaaltjes zijn gemaakt van organische vezels, zoals kalk afkomstig van ontharding van water en biohars. De  markering op de weg is gebaseerd op een natuurlijke hars.

  • De vangrail bij een waterloop, het straatmeubilair en de hekken bij de bushalte zijn gemaakt van bermmaaisel.

  • Nieuwe bomen worden meestal verankerd met paaltjes. Nu worden ondergronds afbreekbare ankers gebruikt die op den duur vergaan.

  • Er worden biobased wortelschermen gebruikt om wortelopdruk van de bomen langs de weg te voorkomen.

  • De aanplant van groen gebeurt door de planten in een afbreekbare pot direct in de grond te plaatsen. De pot wordt afgebroken en is meteen meststof.

  • Op één kruising hebben we beton toegepast waarin het zand en grind grotendeels vervangen is door glasschuim (afvalproduct uit de glasindustrie) en olifantengras.

  • Ook het beton waarmee we grote stukken fietspaden vernieuwen is uniek. Hiervoor is een zo laag mogelijke CO2-emissie van toepassing. Het bestaat uit 100% hergebruikt grind en 50% hergebruikt zand.

Bekijk ook de film over biobased materialen van Omroep Brabant (programma Booming Brabant).

Heeft u vragen?

Bram Lommers
Bram Lommers
Manager Asfalt

+31 6 11 46 11 96
Alle contactgegevens

Projectsheet

Bekijk een beknopte samenvatting van het project in PDF-vorm.

Bekijk projectsheet (PDF)