Hillegommerbrug

Onderdeel van: Hillegommerbrug

Projectgegevens

Opdrachtgever: Gemeente Haarlemmermeer
Locatie: Hillegom
Activiteit: Infra
Bedrijf:
Periode: 2015-08 / 2016-12

In 2016 heeft Mourik Groot-Ammers in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer de renovatie van de Hillegommerbrug tussen Beinsdorp en Hillegom uitgevoerd, inclusief remmingwerken. Het brugval, de elektrische installatie en de mechanische aandrijving om de ophaalbrug te openen waren aan vervanging toe. De veiligheid van de gebruiker kwam in het geding en het brugval was aan het einde van de levensduur met zichtbare gebreken.

Na vier maanden van ontwerpen en een maand werkvoorbereiding, hebben we het brugval, de mechanische aandrijving en het remmingwerk vernieuwd. In samenspraak met de opdrachtgever hebben we een analyse uitgevoerd van de toekomstbestendigheid van de elektrische installatie. De gemeente legde vervolgens de wens aan ons voor de renovatiescope uit te breiden: de elektrische installatie moet op afstand bediend kunnen worden.

In het kader van duurzaamheid had de gemeente Haarlemmermeer zich tot doel gesteld de Hillegommerbrug te voorzien van een onderhoudsvrij brugval. Deze uitdaging zijn we aangegaan! We hebben het beweegbare brugval ontwikkeld in composiet, waarmee we 100% aansloten bij de doelstelling van de opdrachtgever. Deze ontwikkeling hebben we gerealiseerd in samenwerking met de gemeente Rotterdam en Lightweight Structures.

Een bijkomende uitdaging was de beperkte ruimte voor de te vernieuwen mechanische aandrijving in de hameitoren. Na een inhoudelijke onderbouwing zijn we met de opdrachtgever overeengekomen om de normen iets ruimer te interpreteren. Daardoor konden de aandrijfcomponenten slanker gefabriceerd worden en paste de nieuwe aandrijving precies.

Ook in het omgevingsmanagement kwamen we voor een uitdaging te staan. Het nieuw te plaatsen remmingwerk kwam namelijk pal voor het raam van de aanliggende woonboot. Uiteindelijk zijn we tot een aangepast ontwerp gekomen, waarbij het vrije uitzicht van de woonbootbewoners behouden blijft.

We hebben dit project uitgevoerd met een goede balans in de beheersing van tijd en geld.

Projectsheet

Bekijk een beknopte samenvatting van het project in PDF-vorm.

Bekijk projectsheet (PDF)