1. Renovatie Nijkerkerbrug

Onderdeel van: DOEN! Renovatie Nijkerkerbrug

Projectgegevens

Opdrachtgever: Rijkswaterstaat
Locatie: Nijkerk
Activiteiten: Infra, Industrie- en utiliteitsbouw
Bedrijven: Vogel, Vogel Kathodische Bescherming
Periode: 04-2016 / 10-2018

Project DOEN is een project waarin wordt geleerd hoe de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en marktpartijen in projecten verder kan worden verbeterd. Projectteam NU DOEN, dat bestaat uit projectteam DOEN (Rijkswaterstaat) en Combinatie NU (Mourik en BESIX), voert het project uit. Samen leren we door te DOEN, tijdens de renovatie van de Nijkerkerbrug.

Wat als we het helemaal anders doen?
Goede samenwerking, logisch nadenken en alleen doen wat zinnig is: dat is waar Project DOEN voor staat. Niet omdat wij de enigen zijn die dit kunnen, maar omdat wij de ruimte krijgen om een heel andere aanpak uit te proberen. Omdat we niet gebonden zijn aan regels, worden we uitgedaagd om na te denken over dingen die anders vanzelfsprekend zijn. Hierdoor opent zich een wereld aan keuzemogelijkheden.

Onze droom is om bij te dragen aan een structurele verandering in de bouwsector. Dit doen we door te experimenteren met een andere manier van samenwerken, hiervan te leren en deze geleerde lessen te delen.

Hoe het allemaal begon
Sinds de bouwfraude zijn de verhoudingen tussen Rijkswaterstaat en de markt veranderd. Er is meer afstand gecreëerd en er zijn meer regels ingesteld. Bij tegenslagen in een project worden nieuwe clausules in het standaardcontract opgenomen, dat dikker en steeds onoverzichtelijker wordt. Ook de crisis maakt dat elke partij met zo min mogelijk kleerscheuren door de samenwerking heen probeert te komen. En dat is natuurlijk hartstikke zonde. Elk project biedt een mooie kans voor Rijkswaterstaat om de infrastructuur van Nederland te verbeteren, en voor marktpartijen om te blijven innoveren en werk te doen waar ze goed in zijn. Zowel vanuit de markt als vanuit Rijkswaterstaat is er daarom vraag naar vernieuwing, naar anders en beter samenwerken.

Project DOEN werd in het voorjaar van 2013 gelanceerd door het Opdrachtgeversforum. Jan Hendrik Dronkers, voormalig DG van Rijkswaterstaat, adopteerde DOEN als Rijkswaterstaatproject. Hij gaf projectteam DOEN de volgende opdracht mee: “Doe alsof er geen regels zijn en bedenk dan wat je zou willen. Als je vervolgens regels tegenkomt die dit belemmeren, kijk dan hoe je hier creatief mee om kunt gaan. Alle regels mogen ter discussie worden gesteld, behalve de wet. Denk vooral niet te veel in bestaande kaders! Wees onbevangen, maar niet naïef.”

“Het contact is belangrijker dan het contract. Is het contract dan onbelangrijk? Natuurlijk niet. Het contract dient de nodige dingen te regelen. Maar het gedrag en de cultuur, de onderlinge gelijkwaardigheid, elkaar serieus nemen, goed denken aan elkaars belangen, elkaar respecteren, dat dient voorop te staan. Dat is echt een nieuwe werkwijze. Dat is het doorbreken van traditionele patronen.” Jan Hendrik Dronkers - Oud-directeur-generaal, Rijkswaterstaat.

Nu doen
De wieg van Project DOEN stond dus bij Rijkswaterstaat. Inmiddels zijn er al veel mooie stappen gezet en is DOEN een gedachtengoed dat in praktijk wordt gebracht bij de renovatie van de Nijkerkerbrug. Rijkswaterstaat draait al lang niet meer alleen aan de knoppen, want sinds oktober 2016 zijn projectteam DOEN van Rijkswaterstaat en Combinatie NU (Mourik en BESIX), het projectteam: NU DOEN.

Meer weten? Volg ons dan via www.projectdoen.nu.  

Heeft u vragen?

Jan-Co van den Doel
Jan-Co van den Doel
Projectleider

+31 6 23 25 38 69
Alle contactgegevens

Projectsheet

Bekijk een beknopte samenvatting van het project in PDF-vorm.

Bekijk projectsheet (PDF)
Project DOEN