Dijkversterking Capelle en Moordrecht

Onderdeel van: Dijkverbetering Capelle / Moordrecht

Projectgegevens

Opdrachtgever: Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard
Locatie: Capelle aan den IJssel en Moordrecht
Activiteit: Infra
Bedrijf:
Periode: 1 januari 2016 / 31 december 2016

In de zomer van 2016 heeft Mourik Groot-Ammers samen met F.L. Liebregts het dijkverbeteringsproject Capelle-Moordrecht uitgevoerd. Het was een korte maar intensieve uitvoeringsperiode.

Capelle aan den IJssel
Eind mei zijn we begonnen met de werkzaamheden in Capelle aan den IJssel. Over een lengte van circa 100 meter zijn in het binnentalud en buitentalud damwanden aangebracht. De damwanden in de binnenteen van de dijk zijn verankerd met groutankers. Tijdens het trillen van de damwanden was er speciale aandacht door middel van extra monitoring voor een monumentale woning.

We hebben steunbermen aangelegd en ter hoogte van het Slotpark hebben we de bodem van de Slotgracht verzwaard met stortsteen. Over de Slotgracht wordt een vlonder aangebracht. Hierdoor wordt niet alleen de dijk verbeterd, maar wordt ook de omgeving ontwikkeld. Op een aantal locaties langs het dijkverbeteringstraject vindt momenteel de herinrichting van het gebied plaats, waarmee de werkzaamheden in de afrondende fase zijn beland.

Moordrecht
In Moordrecht zijn de werkzaamheden eind juli gestart. In de binnenteen van de dijk is over een lengte van 700 meter damwand aangebracht. Langs het te verbeteren traject bevinden zich vier recreatieparken. Het bereikbaar houden van de parken was een eis. Een flinke uitdaging, aangezien er met twee heistellingen gewerkt werd. Door de planning en uitvoeringsmethode aan te passen konden we de bereikbaarheid toch waarborgen. Een deel van de aangebrachte damwanden is verankerd met groutankers. Op het buitentalud is de steenbestorting hersteld en verbeterd.

Een van de wensen van de recreatieparken en de gemeente Zuidplas was de aanleg van een nieuwe afrit. Na afronding van de werkzaamheden ten behoeve van de dijkversterking, hebben we deze aangelegd. Ten opzichte van de bestaande afrit is de nieuwe afrit 180 graden gedraaid en veel minder steil gemaakt. De gemeente en de bewoners van de recreatieparken zijn erg blij met de nieuwe afrit.

Begin oktober hebben we de asfalteerwerkzaamheden uitgevoerd en daarmee het werk in Moordrecht volledig voltooid.

Door beide dijkversterkingen is het achterliggende gebied voor een periode van minimaal 50 jaar weer beschermd tegen het water uit de Hollandsche IJssel.

Bekijk via onderstaande link de film over de dijkverbetering.
https://www.youtube.com/watch?v=hcq0M3Nom9Y&feature=youtu.be

Heeft u vragen?

Kees Scheer
Kees Scheer
Projectmanager

+31 184 66 72 00
Alle contactgegevens

Projectsheet

Bekijk een beknopte samenvatting van het project in PDF-vorm.

Bekijk projectsheet (PDF)
Dijkversterking Capelle-Moordrecht