Total Tank Care bij AkzoNobel

Onderdeel van: Total Tank Care bij AkzoNobel

Projectgegevens

Opdrachtgever: AkzoNobel
Locatie: Botlek-Rotterdam
Activiteit: Industriele Services
Bedrijf: Mourik Services

Bij AkzoNobel heeft Mourik Services een uit productie genomen tank gerenoveerd zodat deze weer 100% inzetbaar werd. Reparatie bleek een kwalitatief betere en goedkopere oplossing dan de tank te vervangen door een nieuwe, waardoor AkzoNobel kosten kon besparen, géén nieuwe vergunning nodig was en zo ook tijd kon besparen. Het project werd gerealiseerd door de afdeling Projects & Turnarounds van Mourik Services, die verantwoordelijk is voor alle Total Tank Care projecten.

Tankwand opgevijzeld
De betreffende tank dateert uit de jaren ’50 uit de vorige eeuw. Dat maakt een aantal vernieuwingen noodzakelijk. Allereerst de bodem die vervangen moest worden. Daarvoor maakte Mourik allereerst de tankwand met watersnijtechniek los van de bestaande bodem, werd de tankwand twee meter opgevijzeld en een nieuwe terp aangelegd, voorzien van een modern drainagesysteem. Daarna brachten we een nieuwe bodem aan en werd de tankwand weer vast gelast.

Complexe situatie
Veel onderdelen van de tank waren al meer dan een halve eeuw oud en aan vervanging toe. De dakspanten bijvoorbeeld bestonden uit een prachtige, maar versleten vakwerkconstructie, en duizenden moeren en bouten die de tank en het tankdak bij elkaar hielden. Een deel van de dakspanten moest daarom eerst worden vervangen. Een extra complicerende factor was bovendien dat deze tank in een andere, open tank stond en nog steeds staat, met een tussenruimte van circa 1 meter. Om de binnenste tankwand los te snijden, moesten er rondom openingen worden gemaakt in de buitenste tank.

Veiligheid voorop
Dit is altijd een key performance indicator bij Mourik. In het geval van AkzoNobel hebben we gekozen voor een ‘What if-analyse’, waardoor we een aantal veiligheidsissues van tevoren konden minimaliseren. Bijvoorbeeld door te voorzien in voldoende vluchtwegen (doorgangen) in de buitentank tijdens het vijzelen.

Total Tank Care is altijd maatwerk
Zoals deze opdracht Mourik voor een unieke situatie plaatste, gaat het bij Total Tank Cleaning eigenlijk altijd. Iedere tank is anders. Situaties die vaker voorkomen, zijn bijvoorbeeld explosiegevaar, verouderde tankdaken en of beperkte werkruimte en het uitvoeren van werkzaamheden in een werkende productieomgeving. Engineering is bij dit soort opdrachten daarom altijd een samenspel tussen wat op papier staat en de praktijk. Mourik heeft meer dan 50 jaar kennis en ervaring opgebouwd in de industriële dienstverlening. Mede op basis daarvan kunnen we oude tanks op voorhand toetsen aan de eisen van vandaag, bijvoorbeeld op het gebied van emissie en veiligheid. Maar we komen ook altijd ter plaatse voor verificatie, om opdrachtgevers het best mogelijke advies te garanderen.

Ontzorgen van opdrachtgevers
Total Tank Cleaning is een concept dat Mourik bedacht om opdrachtgevers totaal te ontzorgen. Het omvat alles wat te maken heeft met tankonderhoud, van engineering en cleaning, vijzelen, renovatie, stralen, conservering tot uiteindelijk weer ingebruikname.

Contactgegevens

Mourik Services B.V.

+31-10-296 54 00
Alle contactgegevens

Projectsheet

Bekijk een beknopte samenvatting van het project in PDF-vorm.

Bekijk projectsheet (PDF)