Verdiept fietsplein Blaak Rotterdam

Onderdeel van: Fietsplein Blaak

Projectgegevens

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Locatie: Rotterdam
Activiteit: Infra
Periode: 01-2015 / 02-2016

In hartje Rotterdam, pal naast de Markthal, heeft Mourik een fietsenstalling gerealiseerd voor bijna 1.000 fietsen. De stalling is verdiept en daardoor is de aanblik van het plein geworden zoals de gemeente dat graag ziet op deze toplocatie. Blikvanger op het plein is de 26 meter lange, stalen brug die weerszijden van de fietsenstalling met elkaar verbindt. Hersbach Architecten heeft het ontwerp van de nieuwe stalling gemaakt.

De fietsstalling in vogelvlucht

  • Plaats voor 950 fietsen
  • Tien oplaadpunten voor elektrische fietsen
  • Verhuurpunt voor 20 OV-fietsen en buggy's
  • Drie trappen, waarvan twee 'luie' trappen met fietsgoten
  • Verbinding van Markthal en OV-knooppunt De Blaak via stalen brug
  • Sociale veiligheid door gebruikt van verlichting: lichtmasten, spots onder de brug en langs wanden en trappen
  • Bomen in de stalling en toepassing van natuursteen voor sfeervolle uitstraling
  • Beheerderlodge voor gastvrouwen- en heren (overdag). Dit zijn onder andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (social return)

De 'kunst' van omgevingsmanagement

Bijzonder aan dit project is zeker de locatie: op een van de drukste punten in Rotterdam. Daarom was er veel aandacht voor communicatie met omwonenden en de ondernemers in de Markthal. Voor de aanblik van het bouwterrein bedacht Mourik iets speciaals. Samen met de Rotterdamse kunstenaar Saïd Kinos: collega-kunstenaars en graffiti-artiesten toverden de bouwhekken en schuttingen om tot een groot kunstwerk, waarvoor mensen zelfs speciaal naar de bouwplaats kwamen. Mede door dit soort ideeën is de bouw afgerond zonder een enkele klacht vanuit de omgeving.

Fasering

Begin 2015 is Mourik gestart met de voorbereidingen, samen met het architectenbureau. In het eerste kwartaal werden kabels en leidingen verlegd. Dat was geen sinecure, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van (oude) metrobuizen in het gebied. De feitelijke uitvoering startte een kwartaal later, met als hoogtepunt het plaatsen van de brug, begin november. In januari 2016 was de fietsenstalling zelf klaar en kon Mourik beginnen met de afwerking van het terrein. De opening van de stalling door wethouder Pex Langenberg vond uiteindelijk plaats op 17 februari 2016, onder toeziend oog van honderden belangstellenden.

Meer weten over dit project? Lees ook de nieuwsberichten die projectleider Hans de Wit schreef.