Circulair werken

Mourik wil in 2035 volledig circulair werken en om dit te bereiken nemen we de volgende stappen.

Toepassen van circulariteitsstrategieën

Om circulair te werken, gaan we op verschillende manieren met materialen om: materialen langer gebruiken, materialen efficiënter gebruiken, materialen regenereren en materialen circuleren. Deze circulariteitsstrategieën passen we dagelijks toe op de meest dominante materiaalstromen binnen Mourik.

  • Voor onze werkzaamheden, zoals o.a. hoge druk reinigen, gebruiken we bijvoorbeeld grote hoeveelheden water. Zo hebben we nu hogedrukpompen ingezet die 400 liter water per minuut verpompen. Hierdoor werken we efficiënter en verbruiken we minder water, zoals nieuwe reinigingstechnieken.

  • Duurzaam reinigen. Bijvoorbeeld door het toepassen van biologische reinigingsmiddelen.

  • Inzetten van een slimme scan die waardevolle data verzamelt over de locatie van de vervuiling, zodat we gericht kunnen reinigen.

  • In 2020 hebben we het waterverbruik van onze klanten verminderd en verduurzaamd. Samen met leverancier Aqana en Van der Velden Rioleringsbeheer hebben we gewerkt aan een nieuwe waterzuiveringsinstallatie. Het bijzondere aan deze installatie is dat het zuiveringsproces biogas opwekt, in zulke grote hoeveelheden dat daarmee maar liefst 154 gemiddelde huishoudens van groen gas kunnen worden voorzien.

Circulair inkopen

Wij geven de voorkeur aan duurzame materialen en vragen opdrachtnemers dan ook om alleen met FSC- of PEFC-gecertificeerd hout te werken. Daarnaast stimuleren wij onze opdrachtnemers om circulair te werken. Maar ook om minder afval te produceren door goederen circulair te verpakken, zoals beschreven in de bijlage ‘circulaire verpakkingsmaterialen ’ van ons duurzaam inkoopbeleid.

Wil je meer weten over circulair werken bij Mourik? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.