Article

Bron: AD Rivierenland/Dordtenaar, 7 oktober 2021 

Schoner én krachtiger. De hele wereld droomt er van, in Groot-Ammers is het werkelijkheid. Mourik heeft namelijk een bestaande graafmachine omgebouwd tot een nog krachtigere waterstofversie. Bijkomend voordeel: deuren die tot op de dag van vandaag gesloten bleven voor de aannemer, kunnen met de nieuwe machine wel eens wagenwijd open komen te staan.

Tientallen jaren geleden was het niet eens een voetnoot bij de aanbesteding voor een project: een teken van aandacht voor duurzaamheid en een schoner milieu. Tegenwoordig staan de eisen die gesteld worden aan de uitstoot van schadelijke gassen als benzine, diesel en stikstof bij een bouwproject vetgedrukt, cursief én onderstreept.

Niemand kan het nog ontgaan dat Nederland - en de rest van de wereld - nadenkt over de vraag hoe over te stappen naar duurzame en emissieloze energiebronnen. Dijkversterkingen, wegwerkzaamheden en zelfs transporten over de weg, het spoor of het water moeten zo veel als mogelijk zonder uitstoot worden uitgevoerd. Wie als bedrijf achterblijft en niet investeert in groene krachtbronnen, kan een nieuwe opdracht bijna wel op de buik schrijven.

Dit opent mogelijkheden voor projecten waarvoor het nu moeilijk of onmogelijk is om vergunningen te krijgen in verband met de uitstoot - Kees-Jan Mourik, CEO Mourik.

En investeren hebben ze bij aannemersbedrijf Mourik uit Groot-Ammers gedaan. Eigenhandig bouwden de knappe koppen van het familiebedrijf een bestaande rupsgraafmachine van een slordige 30 ton om tot een versie die volledig functioneert op waterstof en elektriciteit. ,,Dit opent mogelijkheden voor projecten waarvoor het nu moeilijk of onmogelijk is om vergunningen te krijgen in verband met de uitstoot’', zegt bestuursvoorzitter Kees Jan Mourik. ,,Met nul uitstoot bieden we de oplossing voor deze belangrijkste hindernis.’’

Stikstof

Een voorbeeld van zo'n ‘hindernis’ ligt in Brabant. ,,Daar hebben we twee projecten die vanwege de stikstofproblematiek al twee jaar stil liggen’’, zegt Mourik. ,,Deze machine kan daar hopelijk verandering in gaan brengen.’’

De wens voor emissieloos materieel kwam mede voort uit de opdrachten die ‘in de markt’ werden gezet. Innovatiespecialisten van Mouriks dochteronderneming Mourik Techniek, innovatiespecialist Accenda en ondersteuning van leverancier Liebherr maakten de eerste volledig op waterstof en elektriciteit werkende graafmachine mogelijk.

,,Het was een mooie ervaring om hier aan te werken. ‘De jongens’ vonden het ook geweldig; sommigen hebben ’s avonds zelf op internet naar mogelijkheden gezocht en dachten mee met wat we aan het ontwikkelen waren’’, zegt Harry Brekelmans, hoofd materieel bij Mourik Infra. 

De balans moet de komende jaren gaan omslaan naar meer emissieloos materieel - Walter Deelen, Directeur Mourik Infra

Walter Deelen, directeur bij de Infra-tak van het bedrijf, vult aan: ,,De kennis moesten we zelf opbouwen. Maar nu hebben we een blauwdruk ontwikkeld voor hoe je de bouwmachines snel en efficiënt kunt ombouwen.’'

Ambitie 2030: emissieloos 

Bij het dijkversterkingsproject in Schoonhoven, aan de overkant van de Lek bij ‘thuisbasis’ Groot-Ammers, wordt vanaf deze maand getest met de waterstofgraver. Komen daar geen ongeregeldheden aan het licht, dan wil het bedrijf de volgende stappen zetten om in 2030 een volledig emissieloos wagenpark te hebben. ,,De balans moet de komende jaren gaan omslaan naar meer emissieloos materieel. Dat moeten opdrachtgevers ook in de opdracht durven zetten, want anders komen we nergens’’, zegt Deelen.

Voor nu heeft de ‘e-graver’ vooral reuring gebracht. ,,Het wereldje spreekt er wel over ja’’, zegt Mourik. ,,We staan echt te kijken van de respons. Maar daar moet het niet bij blijven. De investeringen in een machine als deze zijn gigantisch. Dus hij moet ook wel aan de slag gaan.’’