Iconische renovatie heftorens Afsluitdijk

13 november 2017

Bron: OTAR 7-2017

De Afsluitdijk is zonder twijfel een van de grootste wapenfeiten van de Nederlandse strijd tegen het water. In 1932 werd het laatste sluitgat, de Vlieter, gesloten; niet minder dan vijf jaar na de start van de aanleg van het ruim 32 kilometer lange kunstwerk. Dit jaar doet de dijk alweer 85 jaar trouwe dienst. Het is de hoogste tijd voor een grootscheepse onderhoudsbeurt, te beginnen met de in totaal 60 heftorens bij de spuisluizen aan beide zijden van de Afsluitdijk, bij het Friese Kornwerderzand en het Noord-Hollandse Den Oever. Een logistieke en kwalitatieve uitdaging met een kunstzinnig randje.

In het artikel vertelt Casper van Bree, Technisch Manager bij Rijkswaterstaat samen met Christian van Well, Projectmanager van Mourik Groot-Ammers, en Dennis Meiring, Projectleider van Vogel, over dit bijzondere project. Klik op onderstaande afbeelding om het hele artikel te lezen (download PDF):   

Link naar gehele editie OTAR 7-2017

 

Multidisciplinair project

Dit project betreft een multidisciplinair project. Meerdere bedrijven binnen Mourik werkten mee: G. Bouman Arkel voor het schilderwerk, Vogel voor de betonreparaties, Vogel Kathodische Bescherming voor het voorbehandelen van de oppervlakten met skimmen en hogedrukwater,Traffic & More deed het verkeersmanagement en Mourik Groot-Ammers de projectleiding. Samen voor één doel: De afsluitdijk op tijd weer schitterend gerenoveerd, zodat die weer jaren tot zijn recht komt als icoon van Nederland waterland!