Dijkverbetering in de Alblasserwaard technisch hoogstandje

21 maart 2016

Bron: Grond/weg/waterbouw, editie 1, 2016

Aan het werk in je eigen achtertuin. Dat is waar Mourik Groot-Amemrs sinds april 2014 mee bezig is bij het grootste dijkverbeteringproject van Nederland. De combinatie Dijkverbetering Molenwaard (CDVM), waar Mourik deel van uitmaakt, versterkt in opdracht van Waterschap Rivierenland (WSRL) de primaire waterkering versterken tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer.

De toenemende waterdruk in de rivier kan een afschuiving van de dijk veroorzaken met als gevolg dat de dijk kan bezwijken. Om dit te voorkomen worden er constructieve- en grondoplossingen aangebracht.

Tijdens dit project past de combinatie diverse innovaties toe. Het plaatsen van een boorpalen voorkomt overlast en schade aan woningen door trillingen. Daarnaast bouwt de combinatie in Streefkerk een klimaatdijk. Deze is honderd keer sterker dan de norm voorschrijft. Het is daardoor mogelijk om op deze dijk woningen terug te bouwen.

Beeldbepalende huizen en gebouwen die de ruimtelijke kwaliteit van dit gebied sterk bepalen worden maximaal 2 meter omhoog gebracht met een speciale vijzelconstructie.

Lees in de PDF het hele artikel.