Contactgegevens
Joh. Mourik & Co. Holding B.V.mhold@mourik.com
+31-184-667 200
“Een solvabiliteitsratio van 25% wordt in de markt als minimum gezien om mee
te kunnen dingen naar opdrachten. Het percentage geeft weer welk deel van de totale balans is gefinancierd met eigen vermogen.”
Het onderstaande artikel is verschenen in Het Financieele Dagblad van maandag 12 januari 2015 en met toestemming overgenomen. Het auteursrecht is voorbehouden aan Het Financieele Dagblad.
Bouwbedrijven die ondanks jaren van crisis nog over grote buffers beschikken, zijn dun gezaaid. De koplopers zijn vaak gespecialiseerd in sectoren waar nog voldoende vraag is en de concurrentie gering. Meestal hebben ze ook geen grote grondposities die veel concurrenten nu juist in de problemen brengen.
Het bouwbedrijf met de hoogste solvabiliteitsratio onder de grote en middelgrote bedrijven is Ten Brinke Groep. Het bedrijf uit de Achterhoek heeft een omzet van van €420 mln en is net als veel zwakke broeders actief in de woningbouw en commercieel vastgoed. Afschrijvingen op vastgoedbeleggingen of grondposities kent het bedrijf amper.
Duitse markt
Een belangrijk verschil met concurrenten is dat Ten Brinke zich al in de jaren zeventig heeft toegelegd op de Duitse markt. Over de grens gaat het de bouw de laatste jaren voor de wind. De Duitse huizenprijzen stijgen mede als gevolg van de extreem lage hypotheekrente.
'Wij realiseren normaal gesproken 75% van de omzet in Duitsland en 25% in Nederland', zegt financieel directeur Peter Zents. 'De laatste jaren is Duitsland goed voor 90% van de omzet. Wij kunnen Nederland laten voor wat het is totdat het sentiment weer verandert.'
Anders dan veel Nederlandse bouwers heeft Ten Brinke de meeste van zijn Nederlandse grondposities afgewaardeerd tot de helft van de oorspronkelijke aanschafwaarde. Ten Brinke zegt geen enkel risico te willen nemen.
Buffer
Ook Joh. Mourik & Co Holding beschikt met een solvabiliteitsratio van 51% over een behoorlijke buffer. Het familiebedrijf uit het Zuid-Hollandse Groot-Ammers heeft nauwelijks grondvoorraden en doet veel gespecialiseerde bouwprojecten. Zo is het actief in de petrochemische industrie met de aanleg van installaties en transportsystemen. Zowel de winst als het aantal werknemers is gedurende hele crisis stabiel gebleven.
Nummer drie is Van Gelder Groep uit het Gelderse Elburg. Het bedrijf met een omzet van ruim €300 mln is gespecialiseerd in de grond-, water- en wegenbouw en doet daarnaast aan ingenieursadvies. Grondposities heeft het familiebedrijf nauwelijks. De winst en het aantal werknemers zit sinds de crisis alleen maar in de lift.