BIM geen toekomstmuziek maar realiteit

16 juni 2014

Bron: Deal, nummer 4, april 2014

BIM (Bouw Informatie Model) betekent een andere manier van ontwerpen en bouwen. Het is een samenspel van drie grote informatiedragers, namelijk: virtueel bouwen in een multidisciplinair 3D-model, contractbeheersing en documentmanagement. Met BIM kunnen verschillende partijen visueel met elkaar communiceren. Hiermee wordt inzichtelijk tegen welke beperkingen je aanloopt bij de bouw en installatie van bijvoorbeeld wegen en gebouwen.


BIM zelf is een 3D-model van het op te leveren project. Om efficiënter te kunnen werken voegt Mourik bijbehorende documenten zoals onderhoudscontracten en informatie toe. BIM wordt zo een integrale informatiedrager die op een visuele, intuïtieve manier zorgt voor de juiste informatie. Door alle informatie vroegtijdig beschikbaar te stellen kunnen subcontractor of leveranciers hun ontwerp hierop aanpassen en kan er kostbare tijd gewonnen worden bij de daadwerkelijke installatie.

In het inkoopblad Deal staat een interview met Edwin Jacobs en Pim den Hartog van Mourik. Zij leggen uit hoe Mourik BIM toepast in haar projecten. Klik hier om het complete artikel te lezen.