Meer winst voor Mourik

9 april 2014

Bron: AD, donderdag 3 april 2014

Veel medewerkers van Mourik werken in het Rotterdamse havengebied

Ammers' familiebedrijf legt nieuw type asfalt op dijk

Meer winst voor Mourik

GROOT-AMMERS | Mourik uit Groot-Ammers heeft een goed jaar achter de rug. Het familiebedrijf, onder meer werkzaam in de infrastructuur en industriële dienstverlening, sloot de boeken met 13,7 miljoen euro winst.

Het is voor het eerst sinds 2008 dat Mourik meer winst maakt. Die voorbije jaren schommelde deze steeds rond de 12 miljoen euro. Volgens de raad van bestuur, die bestaat uit voorzitter Kees Jan Mourik en Ronald Lamé, betekent dit dat Mourik extra ruimte heeft voor investeringen in het eigen bedrijf.

"Mourik heeft in 2013 een omzet gedraaid van 468 miljoen euro. Iets minder dan het jaar ervoor toen we op 475 miljoen zaten. Maar al met al een mooi resultaat,'' licht Lamé toe.

Het bedrijf, dat nog steeds in het hart van Groot-Ammers zit, biedt werk aan zo'n 2000 mensen. Ongeveer de helft van hen is werkzaam in de industriële dienstverlening voor met name petrochemische bedrijven. In het Rotterdamse havengebied is Mourik een veel gezien bedrijf. Het is ook betrokken bij het onderhoud van bijvoorbeeld de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg.

"Shell is een van onze belangrijke partners in die sector, met name ook in het buitenland. Waar Shell werkt, gaan wij mee,'' vertelt Mourik. "We moeten het hebben van de specialistische kennis die we in de loop van de jaren hebben opgebouwd.''

Zo is Mourik via haar dochterbedrijf Petrogas onder meer betrokken bij een techniek waarbij uit plastics weer olie wordt gemaakt. "Nu gaat het nog om stookolie, maar het proces wordt steeds verfijnder. Het is een veelbelovende ontwikkeling,'' zegt Lamé.

Mourik begon 85 jaar geleden als een aannemingsbedrijf. De ontwikkeling en aanleg van infrastructuur (wegen) is nog steeds een belangrijke inkomstenbron. Mourik: "Innovatie en kennis is in deze sector onze belangrijkste troefkaart. Zo werken we met zogeheten COLT-asphalt: asfalt dat met een lagere temperatuur kan worden gelegd. Door toevoeging van bepaalde stoffen verliest het zijn geluidsreducerende eigenschappen niet en bovendien heeft het een langere levensduur. Dit type asfalt is ontwikkeld door Honeywell. Wij gaan het gebruiken bij de dijkverbetering langs de Lek. Onze eigen achtertuin dus, dat is ook gewoon een mooie klus.''

Auteur: Anja Broeken

Klik op onderstaande afbeelding voor een vergroting.