Brandschermen in gevel

26 maart 2014

Bron: Installatie en Bouw, nummer 1 - 2014

In de gevel van het Stadskantoor in Utrecht zijn 22 brandschermen aangebracht. Deze brandschermen garanderen zestig minuten brandwerendheid. Mourik Klimaattechniek heeft de brandschermen in het Stadkantoor geleverd, gemonteerd, ingeregeld en in bedrijf gesteld.

"De brandschermen zijn geplaatst bij de luchtinlaten en uitblaasopeningen van het luchtbehandelingssysteem", vertelt Paul Bosma, manager Operations bij Mourik Klimaattechniek. "Hierdoor wordt, in geval van brand, de rook niet aangezogen door de openingen van het luchtbehandelingssysteem. Rookverspreiding in de rest van het gebouw wordt zo voorkomen."

Normaal gesproken worden dynamische brandscheidingen aangebracht in het gebouw. In verband met de grootte van het Stadskantoor is echter gekozen voor toepassing in de gevel. "Niet alleen het gebouw, maar ook het luchtbehandelingssyteem en de luchtkanalen zijn zodanig groot, dat het aanbrengen van een brandklep fysiek niet inpasbaar was. Met de brandschermen in de gevelopeningen bereiken we hetzelfde resultaat."

De uitdaging binnen dit project zat volgens Bosma vooral in het samenspel tussen brandschermen en het luchtbehandelingssysteem. "De schermen mogen niet zakken wanneer de luchtbehandelingskaten nog aanstaan of uitlopen. Datzelfde geldt wanneer de brandmelding wordt opgeheven. De luchtbehandlingskasten mogen pas worden ingeschakeld, wanneer de schermen volledig zijn geopend. In die afstemming is de nodige tijd gaan zitten."

Het artikel kunt u teruglezen in het tijdschrift Installatie & bouw pagina 19
http://installatieenbouw.nl/installatieNLflip.htm