Rijkswaterstaat en Mourik op Best Value congres

12 juni 2013

Op 28 en 29 mei vond op de TU Delft het Best Value congres plaats over de ontwikkelingen in Best Value Procurement (BVP), ofwel prestatie-inkoop. Op verzoek van Rijkswaterstaat heeft Jan-Co van den Doel, contractmanager van Mourik Groot-Ammers voor de Combinatie Badhoeverbogen op het project Omlegging A9 Badhoevedorp, een van de presentaties verzorgd.

Best Value Procurement is een methode die zorgt voor een vergroting van de klantwaarde binnen projecten. Daarbij doet de opdrachtgever een stap terug in vergelijking met Design & Construct-contracten en is de opdrachtnemer/aannemer ‘in de lead’. Vanuit deze leidende rol heeft de aannemer het beste overzicht over ongewenste gebeurtenissen/risico’s die het project bedreigen. Hij dient deze risico’s te voorzien, benoemen, beheersmaatregelen te bedenken en deze te implementeren.

Veel mensen denken dat BVP alleen een methode is om te komen tot een goede inschrijving. Jan-Co stelde juist daarom in zijn presentatie de toepassing van BVP in de projectfase centraal, waarna een gezonde en interessante discussie ontstond.

Inmiddels heeft Mourik de nodige ervaring opgedaan met BVP in het project SAABA, de omlegging A9 en enkele tenders. Rijkswaterstaat is vastbesloten om deze manier van werken in de toekomst veel vaker toe te passen. De verwachting is dat veel andere opdrachtgevers zullen volgen. Het is daarom goed dat Mourik deze manier van werken al toepast en de opgedane ervaring kan inzetten in toekomstige projecten.