Stap dichter bij een emissieloos machinepark met de elektrische lasrups

17 mei 2023

De ambitie van Mourik is om in 2030 een emissieloos machinepark te hebben. Om dit te bereiken investeert Mourik in nieuwe machines. Daarom deze keer in de innovatie-estafette: de elektrische lasrups. “Deze elektrisch aangedreven lasrups is niet alleen beter voor het milieu én de gezondheid en welzijn van onze medewerkers. Het is bovendien een heel veelzijdige machine en inzetbaar voor landelijke projecten”, vertelt materieelcoördinator van dochteronderneming van Mourik MVOI, Jeroen Hulsbosch.

In de rubriek innovatie-estafette staat iedere keer een interessante en bijzondere innovatie centraal. Zo kom je elke maand te weten welke mooie technologieën en ontwikkelingen er allemaal binnen ons vakgebied zijn.

De eerste stappen voor het bouwen van de elektrische variant van de lasrups werden gezet in 2021. “Wij hadden het idee en de plannen”, zegt Jeroen trots. “Mourik was de partij die het kon realiseren. Een mooi een-tweetje.”

"We moesten een onderstel bouwen waarin we een stroombron konden implementeren”, legt Jeroen uit. “Dit hebben we getest met een stroomaggregaat, terwijl wij in afwachting waren van de juiste emissieloze onderdelen. Na enkele aanpassingen aan het onderstel, konden we het aggregaat in 2022 vervangen door een accupack.”

De batterij van de lasrups bestaat uit twee delen; een afneembaar battery-pack en een in het onderstel gemonteerd accupack. Het afneembare battery-pack kan nog niet via een extern laadpunt, zoals bijvoorbeeld een laadpaal, geladen worden. Maar dat is een kwestie van tijd. Het accupack in het onderstel wordt ter plaatse opgeladen via de mobile battery-pack. De lasrups met twee lassers gaat gemiddeld 10 uur mee, dus met gemak een hele werkdag.

De emissieloze lasrups is een machine die op veel verschillende projecten ingezet kan worden. Die veelzijdigheid maakt dat Mourik verwacht dat het machinepark binnen afzienbare tijd wordt uitgebreid met meer exemplaren van de emissieloze variant van de lasrups.

Inmiddels heeft de elektrische lasrups de eerste praktijktest met positieve resultaten doorstaan. “De lasrups is op afstand te besturen en daarom extra veilig in het gebruik, het maakt aanzienlijk minder geluid en is CO2-neutraal", vertelt Jeroen.

Meer weten?

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht bij Jeroen Hulsbosch.