Article

“Circulariteit betekent voor ons: grondstoffen, energie, water en materialen hun waarde laten behouden.”


Deze week is het de week van de circulaire economie. Met als doel: laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt. En natuurlijk dragen wij een steentje bij. Bij Mourik doen we al jaren ons best om duurzaam en circulair te werken aan onze projecten, processen en organisatie. We hebben genoeg voorbeelden. Daarom neemt onze duurzaamheidsmanager Cora de Groot ons deze week iedere dag mee naar bijzondere projecten, en de Mourik-collega's achter onze slimme circulaire oplossingen.

Natuurlijk trapt Cora de week zelf af. “Onze huidige economie, de manier waarop we consumeren en produceren is niet houdbaar. Grondstoffen raken uitgeput en het klimaat verandert zichtbaar. Die ontwikkeling willen we bij Mourik helpen stoppen. Het staat ook in onze missie: we willen ons bedrijf en de wereld mooier doorgeven aan de volgende generatie. Dat kan alleen door circulair te werken. Voor ons betekent dat: grondstoffen, energie, water en materialen niet verloren laten gaan, maar ze hun waarde laten behouden.”

Kan iets voor altijd meegaan?

“Weet je wat ironisch is? In 1901 schonk de Shelby Electric Company uit Ohio de eerste gloeilamp aan de brandweerkazerne van Livermore-Pleasanton, in Californië. Die lamp brandt nog steeds! Maar een product dat zo goed is dat het voor altijd meegaat, is economisch natuurlijk niet interessant. Stel je voor dat alle producten zo goed werden gemaakt, zouden we het dan hebben over duurzaamheid, circulariteit en recycling? We moeten het systeem met elkaar gaan veranderen. Iedereen kan daar een steentje aan bijdragen.”

Verander de wereld, begin bij jezelf

“We kunnen bij Mourik natuurlijk niet de hele wereld veranderen. Maar wel wat we zelf doen. En dat begint bij ambitie. Mourik wil in 2035 volledig circulair werken. Om dat te bereiken, gaan we anders denken, werken en onze producten en diensten (opnieuw) ontwerpen. Daarvoor gebruiken we dit model: 

 

Het hele proces circulair

“Je ziet dat we circulariteit onderdeel hebben gemaakt van ons hele proces. Als we bijvoorbeeld projecten ontwerpen, vragen we ons af: wat is het doel? Welke materialen gaan erin? Kan de footprint lager? En kunnen we materialen later hergebruiken als de levensduur van het project afloopt? Het gebruik van data is cruciaal. Wij gebruiken onder andere de Milieu Kosten Indicator (MKI). Collega Jochem Mos vertelt hier later in de week meer over. Met dezelfde duurzame bril kijken we naar inkoop, bijvoorbeeld door staal uit de Benelux te halen en niet van ver. Minder transport betekent minder CO2. Voor productie en de herbestemming van restmateriaal geldt hetzelfde vertrekpunt. Circulair denken moet je door de hele keten zien.”

Hoogwaardig herbestemmen

“Kun je helemaal zonder afval werken? Nee, op dit moment nog niet. Daarom is waste management een belangrijk punt in onze strategie. Waar we kunnen, gebruiken we reststromen. Collega Remco Holster van MVOI gaat ons deze week iets vertellen over hergebruik van industriële warmte voor de verwarming van huizen. Maar het kan ook op projecten. Op het project Sterke Lekdijk hebben we bijvoorbeeld het hout van gekapte bomen gebruikt als oeverbekleding. En als computers op kantoor het begeven, recyclen we de onderdelen via een sociale werkplaats. Uiteindelijk willen we 80% van ons afval hoogwaardig herbestemmen.”

Mindset verandert

“Circulair werken vraagt om een andere mindset. De uitdaging is om mensen daarin mee te nemen en te trainen. Daar besteden we bij Mourik dus veel energie aan. En dat werpt zijn vruchten af. Bij iedere oplossing die we nu bedenken, vragen collega’s zich af: kan het circulair? Met name in de infra zitten opdrachtgevers natuurlijk nadrukkelijk op dit spoor. In 2030 moeten infrawerken al klimaatneutraal en circulair zijn. Maar onze collega’s in de industrie maken ook grote stappen, bijvoorbeeld door hergebruik van afvalwater om te werken aan een schone, circulaire industrie.”

Mijn droom?

“Voor mezelf: ik probeer mijn eigen negatieve impact te minimaliseren. Ik gebruik zo min mogelijk producten. Dat is helemaal niet zo moeilijk. Hergebruik zoveel mogelijk, koop alleen wat je nodig hebt en dan het liefst tweedehands. En geef je reststromen een tweede leven door producten te doneren of te recyclen. Je kunt veel zelf doen. Ik zou graag een helemaal zelfvoorzienend huis hebben. Dat ben ik aan het uitzoeken. Voor Mourik droom ik ervan dat we zo toonaangevend zijn dat we niet alleen elkaar, maar ook anderen inspireren om bij te dragen aan de wereld van morgen, waarin duurzaamheid business as usual is. Het zou geweldig zijn als we over duurzaamheid hetzelfde gaan denken als over veiligheid: we doen het duurzaam of we doen het niet.”

Wil je meer weten over duurzaamheid en circulariteit bij Mourik, of een keer sparren met Cora? Maak contact via LinkedIn.