Innovatie estafette: het vernieuwde non-entry tankcleaning (NETC)

23 oktober 2022

In de Innovatie Estafette staat elke maand een innovatie centraal. Het laat zien wat er binnen de branche gebeurt en welke (ver)nieuw(d)e technologieën en producten ons gaan helpen op weg naar een duurzame, efficiënte en veilige toekomst. Deze eerste editie trapt Mark van der Knaap, projectleider bij Mourik Industry de estafette af met een innovatie uit eigen koker; het elektrisch aangedreven NETC-systeem, een duurzame en veilige technologie voor industriële tankreiniging.

Mourik Industry heeft jarenlange ervaring in non-entry tankcleaning en heeft met deze ervaring de technologie verder kunnen verfijnen en optimaliseren. Mark van der Knaap was nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze innovatie: “Bestaande non-entry methodieken zijn vaak milieubelastend door de CO2-uitstoot. Deze nieuwe reinigingstechnologie is elektrisch aangedreven. De gesloten constructie reduceert bovendien stank en geluidshinder tot een minimum en het is op afstand bestuurbaar. Zo wordt aan alle eisen van emissiebeperkingen voldaan en kan het op veel meer locaties veilig worden toegepast.”

Hoe het werkt

NETC bestaat uit een reinigingstool dat met een camera en verlichting op afstand inspecties kan uitvoeren. Met de opnames van het schoonmaken is het bovendien mogelijk een extra controle uit te voeren. De controlekamer bevindt zich op een veilige afstand van de tank van waaruit het reinigingsproces in de gaten gehouden wordt en metingen worden verricht die het zuurstofgehalte controleren. Tijdens het reinigingsproces kan de tank geïnertiseerd worden. Wanneer de grenswaarden overschreden worden schakelt het reinigingssysteem zichzelf automatisch uit. Het ‘non-entry’ systeem voldoet zo volledig aan de nieuwste eisen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid.

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht bij Mark van der Knaap

Volgende keer spreken we met Dag Van Bruawene over de hightech helm.