Dit staat er op ons duurzaamheidsverlanglijstje

21 december 2021

December is de maand van lijstjes. Verlanglijstjes voor Sint of Kerst, eindejaarslijstjes en lijstjes met goede voornemens. Ook bij Mourik hebben we een verlanglijstje gemaakt. We hoefden niet lang na te denken over wat er bovenaan kwam te staan: duurzaamheid natuurlijk.  

Op weg naar een schone, circulaire industrie 

We zijn al een heel eind op weg, maar we willen nóg duurzamer worden. We willen koploper zijn in de transitie naar een schone circulaire industrie. Daarbij hebben we de hulp van alle medewerkers nodig. Om die hulp te krijgen organiseren we bijvoorbeeld eens per jaar de Mourik Duurzaamheid Gamechanger: een wedstrijd waarin medewerkers strijden om de titel van duurzaamste team van Mourik. Tijdens deze wedstrijden verzamelen we ideeën, die we toepassen in de praktijk. 

Mourik Industry: op weg naar duurzame koploper 

Natuurlijk houdt duurzaamheid niet op in en rondom ons hoofdkantoor. Mourik Industrybijvoorbeeld heeft duurzaamheid ook hoog op de agenda staan. Zo heeft de directie van Mourik Industry het doel gesteld om bij minstens 50van de aangekochte bedrijfswagens voor elektrisch te kiezen. Voor het materieel waarvoor dit nog niet mogelijk is, hebben we een andere optie: XtraGreen Diesel. Deze diesel is samengesteld uit biobrandstof, die gemaakt is uit plantaardige olie. Door deze diesel te gebruiken, besparen we op jaarbasis 150.955 kg CO2 bij Mourik Industry. Dat is een tussenstap op weg naar ons doel voor 2035: geen CO2 meer uitstoten.  

Kleine aanpassingen, groot effect  

Kleine aanpassingen hebben soms grote impact. Bij Mourik Industry zijn bijvoorbeeld zonnepanelen op de kantoren geplaatst. Ook is er kritisch gekeken naar de spuitoveralls die worden gebruikt tijdens werkzaamheden met de hogedrukspuit. Die zijn van plastic en niet afbreekbaar. Per dag en per persoon gaan er soms wel vijf overalls doorheen. Dat moet en kan anders. Daarom is er gekozen voor een andere overall, die gewassen kan worden en een jaar lang gebruikt kan worden.  Zie daar meer over in dit filmpje

Eerste stappen richting een circulaire bedrijfsvoering 

Ook over andere afvalstromen hebben we nagedacht. In en rondom de kantoren bij Mourik Industryzijn afvalbakken gemaakt die ervoor zorgen dat afvalstromen worden gescheiden. Zo maken we op alle niveaus duidelijk dat duurzaamheid belangrijk is: in het groot en in het klein.  

Kunnen we nu alles afstrepen van ons duurzaamheidsverlanglijstje? Zeker niet. We werken in stapjes toe naar een bedrijf dat in 2035 volledig klimaatneutraal en circulair werkt. Meer weten over hoe we dat doen bij Mourik Industry? Bekijk dan onze vlog waarbij Cora de Groot in gesprek gaat met Jan Peter Noordermeer over duurzaam werken bij Mourik Industry:

Deze content is alleen beschikbaar nadat u cookies heeft geaccepteerd.
 

 

Heb jij nog suggesties voor ons verlanglijstje? Laat het weten aan onze duurzaamheidsmanager Cora de Groot.