Article

Bij Mourik hebben we afgesproken dat we in 2035 emissieloos werken. Mourik Infra wil zelfs in 2030 al volledig emissieloos werken. Om dat doel te halen moeten we flink aan de slag, in alle onderdelen van ons bedrijf. Ook op de bouwplaats. Geen gemakkelijke opgave, want we werken veel met zwaar materieel en dat is verantwoordelijk voor de meeste van onze emissies. Gelukkig zien we oplossingen en kansen om ons materieel emissieloos te maken.


Transitiepaden

Mourik Infra verduurzaamt actief om haar emissies te reduceren tot nul. Samen met een team van specialisten, van directie tot monteurs, onderzoeken we de mogelijkheden daarvoor die passen binnen de geformuleerde transitiepaden:  

 

Klein materieel elektrificeren

Voor steeds meer klein materieel bestaan elektrische alternatieven. Daardoor kunnen wij ons diesel aangedreven materieel vervangen door elektrisch aangedreven materieel dat wordt opgeladen met groene stroom. Sinds kort werken we bijvoorbeeld met een volledig elektrische minigraver, die geruisloos zijn werk doet. De accu’s van de graafmachine zijn volledig te recyclen en hebben een lange levensduur: ze gaan maar liefst tien jaar mee. Onze minigraver is op het moment werkzaam in de Vogelbuurt in Dordrecht, waar we emissievrij vlonders aanbrengen.

De elektrische graafmachine werkt in Dordrecht nauw samen met een elektrische knikmop, ofwel een minishovel met watergekoelde motor. Die shovel is een kleine krachtpatser: het apparaat kan een hele dag bakken zand verschuiven zonder dat er bijgeladen hoeft te worden. Ook de trilplaat en het gereedschap zijn elektrisch. Iedere avond laden we alles op via een vaste aansluiting op basis van groene stroom met SMK-keurmerk. 

 

Oplossingen voor zwaar materieel 

Voor zwaar materieel zijn duurzame alternatieven nog schaars. Een volledig elektrische aandrijving levert niet altijd het benodigde vermogen. Of kan niet een volledige werkdag mee. Dit is een kwestie van tijd, want de ontwikkelingen gaan snel. In de tussentijd maken we veel gebruik van onze LOW emissions-oplossingen. Zo werken we bij Hendrik Bedrijven Brunssum met een hybride bulldozer.

Ook hebben we de kennis in huis om de emissies van zwaar materieel met 90% te verminderen. Mourik EGP (Exhaust Gas Purification) biedt complete oplossingen voor emissie nabehandelingssystemen voor maritieme en industriemotoren Stage IV, V en TIER4F. Wij leveren complete SCR (NOx) en DPF (roetfilter) systemen, afgestemd op de specificaties van de klant en wettelijke emissie-eisen. In nauwe samenwerking met Mourik Techniek kunnen we complete systemen samenstellen, produceren, installeren en onderhouden. Waar we begonnen zijn  met het voorzien van schepen van emissie nabehandelingssystemen, upgraden we nu mobiele werktuigen van oudere stage normen naar de strengste emissienorm Stage V. Inmiddels zijn onze asfaltwals en een rupskraan voorzien van dit systeem.

 

Alternatieve brandstoffen 

Op dit moment ontkomen we er niet aan om een deel van ons materieel op diesel te laten draaien. Toch hebben we ook op dit gebied winst kunnen behalen. Met CO2 Saving Fuel, die is gemaakt van biomassa, reduceren we onze CO2-uitstoot met 89%. Daarnaast neemt ook de uitstoot van fijnstof en NOx met circa 34% af. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook belangrijk voor de gezondheid van onze medewerkers en omwonenden.

 

De potentie van waterstof

We geloven in waterstof als de oplossing voor de emissieloze bouwplaats en de onmisbare schakel voor de energietransitie. Wij beschikken over de innovaties en ideeën die onze infrastructuur en de bouw helpen vergroenen, zoals de bouw van het eerste Belgische waterstofstation, maar ook het meedenken met opdrachtgevers over nieuwe toepassingen van waterstof als energiedrager. En binnenkort hebben we een mooie primeur ten aanzien van emissieloos materieel.

 

Samen bouwen aan een emissieloze bouwplaats

Om de transitie naar de emissieloze bouwplaats mogelijk te maken, moeten we de handen ineen slaan: opdrachtgevers, leveranciers, energieleveranciers, netbeheerders, etcetera. We zijn als lid van Emissieloos Netwerk Infra nauw betrokken bij de ontwikkeling van een emissieloze keten. Ook hebben we ons eigen netwerk ‘Ketennetwerk Emissieloos Werken’ waar we onze ketenpartners stimuleren om emissieloos te werken. Niet alleen voor ons, maar ook voor de volgende generatie.  

Wil je meer weten over emissieloos werken? Onze duurzaamheidsmanager Cora de Groot vertelt je er graag meer over.

Op een Project Doen werken we al emissieloos, namelijk in de Vogelbuurt in Dordrecht waar ons dochterbedrijf Vogel emissievrij vlonders aanbrengt. Cora is daarom bij Jimmy Dean Kleingeld langsgegaan om hier een kijkje te nemen. Ben jij benieuwd wat Jimmy Dean ons kan vertellen? Bekijk dan de video!