Groot onderhoud Kiltunnel, waar staan we nu?

22 juli 2021

Eind oktober 2020 is het plan van aanpak ‘Groot onderhoud Kiltunnel’ formeel geaccepteerd door het Wegschap Tunnel Dordtse Kil. Daarmee is aannemerscombinatie sKILs, bestaande uit Mourik Infra en Dynniq Nederland, direct gestart met de uitvoering. Inmiddels zijn de werkzaamheden dus al meer dan een half jaar in uitvoering. Een mooi moment om terug te kijken naar wat er allemaal gebeurd is, maar de werkzaamheden zijn nog niet afgelopen dus we blikken ook vooruit.

Aan de noordzijde van het tolplein is een nieuwe dienstweg aangelegd en is er gestart met de bouw van het toekomstige kantoor van Wegschap Tunnel Dordtse Kil, waarvan onlangs het hoogste punt bereikt is. Ook is de constructie van het nieuwe trappenhuis gebouwd, voorzien van een ‘vleermuizenhotel’. In de bakstenen muur zijn kleine openingen, hierdoor kunnen de vleermuizen naar binnen om zich in hun nieuwe woonruimte te nestelen. En natuurlijk zijn er werkzaamheden op het tolplein verricht. Zo zijn de kabelgoten in twee weekenden in de weg aangebracht, zijn de wegen aangelegd voor de nieuwe tolstraten en is er gestart met de bouw van de middencabine. Verder is er een extra bluswaterreservoir gebouwd, daarmee is er altijd voldoende bluswater beschikbaar voor de hulpdiensten.

De komende periode zal er verder gewerkt worden aan de bouw van het toekomstige kantoor en de nieuwe middencabine. Verder zal er gestart worden voor de voorbouw van de loopbruggen die rond oktober op hun plaats gehesen zullen worden. De loopbruggen moeten het mogelijk maken voor (kantoor-)personeel van de Kiltunnel om veilig van de ene naar de andere kant over te steken. Ook zal er in de tunnelbuizen gewerkt worden, waar zowel de infrastructuur zelf als alles achter de infrastructuur aangepakt gaat worden, zoals het ICT-gedeelte, maar ook de pompen en andere techniek die bij een tunnel komt kijken.