Nederlandse primeur lost wereldwijd afvalprobleem op!

9 juni 2021

Groen licht investeerders na succesvolle test grootschalige productie


Wat nog niemand gelukt is, hebben de Eindhovense bedrijven BlueAlp en Petrogas voor elkaar gekregen: een installatie die grootschalig afvalplastic kan verwerken tot zuivere circulaire olie. De afgelopen maanden zijn bottlenecks en kinderziektes opgelost en is de productie operationeel in de recyclefabriek in het Belgische Oostende.

Door circulaire plastics te gebruiken, vervalt de afhankelijkheid van aardolie en worden aanzienlijke hoeveelheden CO₂ bespaard. Deze gevalideerde techniek toont aan dat circulair produceren werkt. Afvalplastic gemaakt van olie is de grondstof van olie waarvan bijvoorbeeld weer nieuw plastic kan worden gemaakt. Hiermee is een nieuwe mijlpaal bereikt in het oplossen van het wereldwijde plasticprobleem.

Resultaten gevalideerd door een onafhankelijk extern onderzoeksbureau

‘We verwerken nu continu 1.400 kilo afvalplastic per uur. De geproduceerde olie is zo zuiver dat deze meteen kan worden gebruikt voor toepassing in de industrie om er onder andere weer nieuw plastic voor de voedingsmiddelenindustrie van te maken. Waar concurrenten wereldwijd worstelen met volume en kwaliteit hebben wij dit voor elkaar gekregen. We zijn de eerste die op dusdanig grote schaal kan produceren, dat het direct winstgevend wordt’, stelt Chris van der Ree, CTO van BlueAlp.

Vorig jaar september is de installatie op de recyclefabriek van Renasci in Oostende in gebruik genomen. Inmiddels is de installatie meer dan 2.200 uur in gebruik geweest, is meer dan 1 miljoen kg plastic verwerkt en is een yield (opbrengst) gerealiseerd van stabiel boven de 76 procent. Ofwel meer dan 760.000 kg vloeistof, hetgeen overeenkomst met 975.000 liter olie. BlueAlp is nu zover dat in een paar dagen 200.000 kilo afvalplastic verwerkt kan worden.

Van der Ree: ‘We hebben altijd gezegd dat we het concept van onze plastic-to-chemicals-installatie pas gaan aanbieden aan geïnteresseerde partijen wanneer het proces goed werkt en zichzelf heeft bewezen. Er is de afgelopen jaren veel interesse geweest, maar wij hebben de boot afgehouden. We hebben een reputatie hoog te houden en als we het concept verkopen, dan moeten we er 100 procent achter staan.

De installatie is 8 juni formeel opgeleverd en geaccepteerd en daarmee vrijgegeven voor productie. Dit opent de weg naar alle marktpartijen die deze installaties ook willen bouwen. Wij maken pyrolyse-olie en de marktvraag naar deze olie is enorm groot. Grote olie- en chemiereuzen willen deze circulaire olie heel graag gebruiken om te verwerken in hun productieprocessen. We verwachten de komende jaren veel nieuwe orders.’

‘Wij zijn meer dan 10 jaar bezig geweest met de ontwikkeling en verfijning van dit innovatieve proces, dus de acceptatie van deze installatie is een spectaculaire mijlpaal. Niet alleen voor onze bedrijven en partners maar vooral ook voor de bijdrage die dit gaat leveren aan een duurzame wereld.’

 

De aandeelhouders van BlueAlp zijn technisch dienstverlener Mourik, oliedistributeur Den Hartog, Rumali en recyclingbedrijf Renasci.

 

www.bluealp.nl/