Biologische bodemsanering fabrieksterrein Woerden

13 oktober 2020

Duurzaam reinigen met bio-augmentatie

Dit is een van de grootste bodemsaneringen ooit in Nederland. Mourik saneert het voormalige fabrieksterrein van Den Oudsten bussen in Woerden via bio-augmentatie. Dat betekent biologische afbraak van de verontreiniging door het toevoegen van een speciale koolstofbron en zogenaamde nutriënten, voedingsstoffen in de bodem. Ook voegen we bacteriën toe die de verontreinigingen dechloreren. De voedingsstoffen helpen de bacteriën de verontreiniging als het ware op te eten.

Lees de volledige tekst over deze biologische bodemsanering (pdf)

Bio-augmentatie heeft grote voordelen ten opzichte van de traditionele Pump & Treat methode. Bijvoorbeeld: er ontstaat geen chemische restafval dat verwerk moet worden. We maken de bodem geschikt om de verontreiniging zelf af te breken. In feite maken we van de bodem een bioreactor, geholpen door de stroming van het grondwater. In 5 tot 7 jaar saneren we minimaal 95% van de in totaal meer dan 15 ton verontreiniging, tot 60 meter diep. Biologisch reinigen is veel duurzamer, maar vaak ook sneller en goedkoper.

Meer weten over bio-augmentatie en duurzame bodemsanering? Stuur een mail naar Projectleider Milieutechniek John Verbaan