Versterking Ringvaartviaduct Badhoevedorp

26 april 2019

In opdracht van Rijkswaterstaat is door de Combinatie Badhoeverbogen (CBB) de uitvoering gestart van de versterking van het Ringvaartviaduct in de A4 ter hoogte van Badhoevedorp, zodat ook speciaal transport (zwaarder dan 50T) weer over dit deel van de A4 kan rijden. CBB is een samenwerkingsverband tussen Van Hattum en Blankevoort (VHB), KWS Infra, Vialis, Boskalis Nederland en Mourik Infra.

Door een versterkingsconstructie onder het viaduct te bouwen, wordt er een extra oplegkracht aangebracht. De versterkingsconstructie bestaat uit 288 kolommen Ø 323mm en 144 stuks HEA 400 liggers.

De liggers worden bij Mourik in Echt gewalst, samengesteld en vervolgens wordt de (middels het walsen) aangebrachte toog in de ligger rechtgetrokken door een hulpconstructie. Na het plaatsen onder het viaduct wordt de hulpconstructie verwijderd en zorgt de getoogde ligger voor een voorspanning in de HEA 400 waardoor er een verticale oplegkracht ontstaat die aan de onderzijde van het betondek afgedragen wordt. Het viaduct wordt hierdoor constructief versterkt, waardoor deze weer geschikt is voor zwaar transport.

Belangrijk voordeel is dat de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd zonder enige hinder voor het verkeer op de A4. De werkzaamheden worden voor 1 juli afgerond. In de zomerperiode wordt het asfalt op het viaduct vervangen.