Succesvol samenwerken met Zeeland Refinery

14 februari 2019

Dat een goede samenwerking tussen een raffinaderij en haar main contractor van grote toegevoegde waarde is, klinkt erg logisch. Toch is het niet vanzelfsprekend dat die waarde zichtbaar is. Zo is een hoge beschikbaarheid niet automatisch terug te herleiden naar goed onderhoud. En zijn verzuimongeval vrije jaren onomstotelijk het resultaat van een sterk veiligheidsbeleid? De duur van de samenwerking staat ook niet garant voor de kwaliteit van de samenwerking.

Maar wat als je deze drie combineert? Dan krijg je het succesverhaal van de samenwerking tussen Zeeland Refinery en Mourik Industry. Al decennia werkt Mourik Industry op deze locatie en sinds 2013 als main contractor voor onderhoud in de disciplines mechanisch, cleaning en civiel. Mourik treedt op als ‘’eigenaar’’ van werkorders vanaf werkvoorbereiding tot het volledig gereed melden. De afgelopen jaren werkt Mourik, samen met de klant, continue aan verbeteringen.

Beschikbaarheid

In 2018 is er op Zeeland Refinery maar liefst 8 maanden een beschikbaarheid van 100% geweest “De oorzaak van een hoge beschikbaarheid is natuurlijk nooit één op één terug te vinden in alleen goed onderhoud, maar ik denk dat we wel een hele mooie prestatie neerzetten op Zeeland Refinery”, aldus Henk Jan Dekker van Mourik Industry. Henk Jan is al jaren Business Unit Manager op deze locatie. “We kennen Zeeland Refinery door en door en hebben samengewerkt aan verbeteringen in processen, het houden van afspraken en het beheersbaar maken van het onderhoud. Voor ons werkt dit heel prettig en als dit ook een bijdrage kan leveren aan de totale beschikbaarheid, dan is dat de allermooiste beloning van ons werk”.

Veiligheid

De hoge beschikbaarheid is niet de enige mijlpaal die werd behaald de afgelopen tijd. In het Mourik team op de locatie Zeeland Refinery werd in januari ook 17 jaar verzuimongevalvrij gevierd. De teams op locatie werden in het zonnetje gezet door Simon Kramer, operationeel directeur contracten bij Mourik Industry en Arend Profijt, manager HSEQ. Arend Profijt: “Het draait allemaal om onze medewerkers hier. Dag en nacht, in weer en wind, staan jullie hier te werken met altijd een scherp oog op veiligheid. Dat is een prestatie!”. Ook ontving voorman Erwin Dingemanse een S@m Safety Award voor zijn inspanningen voor een veilige werkomgeving.

Toekomstige samenwerking

De samenwerking tussen Zeeland Refinery en Mourik Industry voelt volgens de medewerkers van beiden bedrijven heel natuurlijk. Refinery Directeur Nathalie de Muynck bevestigde dit gevoel. Ook in de toekomst staan er samenwerkingen op het programma. In januari werd een Letter of Intent ondertekend voor de turnaround activiteiten voor 2020. De ondertekening voor zowel de reiniging als de mechanische activiteiten naast de huiscontractor werkzaamheden is volgens directeur projecten van Mourik Industry, Dennis Zijlmans, een mooie stap. “Hiermee kunnen wij de toegevoegde waarde van de samenwerking met Mourik Industry nogmaals tonen.”