De handen ineen voor een duurzame leefomgeving

10 november 2017

Mourik heeft de missie om een duurzame leefomgeving te realiseren. Voor onszelf, maar vooral ook voor komende generaties. Daarom werken wij aan klimaatbestendige steden waar ruimte is voor natuur en waar mensen gezond kunnen leven. De eerste stap in deze transitie is het verbeteren van de luchtkwaliteit. Dit kunnen we aantoonbaar doen met de CityTree. Wij zijn erg trots dat we een aantal maanden geleden de eerste CityTree naar Nederland hebben gehaald en de samenwerking zijn aangegaan met Green City Solutions. Samen met Green City Solutions, een Berlijnse startup en tevens bedenker van deze innovatie, geven we concrete invulling aan een groene, gezonde leefomgeving.

Ook Rotterdam werkt aan schone lucht
Hilversum, Utrecht, Amsterdam en Groningen werken al actief aan schone lucht met behulp van de CityTree. Op woensdag 8 november hebben we ook op het Churchillplein in Rotterdam een CityTree geplaatst, in samenwerking met Happy Streets, een beweging die zich inzet voor inclusieve, duurzame mobiliteit en beter gebruik van de publieke ruimte.

Wethouder Pex Langenberg: "De CityTree is een mooi voorbeeld van een object dat verschillende functies verenigt en een bijdrage kan leveren aan duurzaamheidsambities van de stad. Via Happy Streets laten we tijdelijk de straat van de toekomst zien, in dit geval in een mooie combinatie van vergroening, innovatie in schone lucht en city lounge.”

De zelfvoorzienende CityTree bestaat uit een 'muur' van mos. Het mos zuivert de lucht door vervuiling, zoals fijnstof, letterlijk op te eten en dit te gebruiken voor zijn eigen biomassa. Alle lucht die langs en door de CityTree gaat, is 25% schoner. Door de fijnstof op te eten groeit het mos, waardoor het nog meer fijnstof op kan nemen. Het is tevens een goed middel om de verduurzaming van stedelijk gebied op een onderscheidende manier onder de aandacht te brengen.
De CityTree werkt volkomen zelfvoorzienend met een waterreservoir en zonnepanelen om ingebouwde sensoren te laten draaien. Het gaat om een pilot van zeven weken.

Meer weten? Lees dan het blog van ons InnoTeam.