Mourik Innovatiedag: mensen, methodes en materieel

7 juni 2013

Op het zonovergoten terrein van Mourik in Botlek-Rotterdam vond op 6 juni 2013 de Mourik Innovatiedag plaats. Bezoekers kregen aan de hand van demonstraties, opstellingen, films en masterclasses te zien en horen welke innovaties er de afgelopen jaren bij Mourik zijn ontwikkeld. Het thema van de relatiedag ‘Innovatief in Samenwerking’ geeft al aan, dat het daarbij niet alleen over technische hoogstandjes gaat. Bij Mourik gaat innovatie over Mensen, Methodes en Materieel. Samenwerking staat hierin centraal.

Succesvolle technische vernieuwingen, zo vindt Mourik, ontwikkel je alleen in goede samenwerking met de klant, met goed getraind personeel en met veilige werkmethodes. Dat Mourik hier ver in gaat, bleek op de innovatiedag: veel technisch hoogwaardig materieel en in enkele gevallen toonaangevend materieel. Veiligheidsaspecten geven vaak de aanzet tot een technische innovatie. Deze is echter pas geslaagd als er veilig wordt omgegaan met de nieuwe technologie. Mourik zorgt er niet alleen voor dat medewerkers hiervoor goed getraind zijn, maar ook dat hun veiligheidsbewustzijn hoog is. Dat Mourik ook hierin innovatief is, bewijst het aantal nieuwe veiligheidsprogramma’s dat Mourik heeft ontwikkeld om met name veilig gedrag onder de aandacht te brengen. In een masterclass werden relaties hierover nader geïnformeerd.

Samenwerking met de klant staat centraal bij innovaties en ook bij het goed uitvoeren van werkzaamheden. In een masterclass lichtte Mourik een recent voorbeeld van grensverleggend samenwerken toe. Het betreft een groot multidisciplinair project waarbij meerdere Mourik-bedrijven, ieder met hun eigen specialismen en disciplines, tegelijkertijd actief zijn. De projectorganisatie was zodanig opgezet dat de klant met één Mourik aanspreekpunt te maken had.

Kees-Jan Mourik, voorzitter Raad van Bestuur: “Mourik kijkt terug op een zeer geslaagde innovatiedag. Vele relaties hebben onze demonstraties en opstellingen bezocht waardoor ze een goed beeld kregen van de nieuwste technische snufjes op gebied van uiteenlopende disciplines. Zoals bundelreiniging met ultrasoon technologie, cleaning met het draadloos spuitpistool, vervoer van rioolbuizen met de lepelblad-shovel, de modulaire ‘dedusting’ catalystbelading, het aanleggen van COLT-asfalt, emissiebeperkende technieken en nog vele andere. Het zijn er te veel om hier op te noemen. Ik dank alle Mourik-medewerkers die deze dag mogelijk hebben gemaakt. Zij laten zien dat het motto ‘Sterk in Samenwerking’ bij Mourik geen loze kreet is.”