Waarom is duurzaamheid vanzelfsprekend voor Mourik?

18 juni 2021

Mourik is een familiebedrijf. Dat betekent dat verder kijken dan de volgende generatie vanzelfsprekend is, ook op het gebied van duurzaamheid. Bij Mourik zijn we ons er heel erg van bewust dat niet alleen ons bedrijf van generatie op generatie wordt voortgezet, maar dat we ook verantwoordelijk zijn voor de generaties na ons.

Van 1933 naar 2035

Mourik bestaat sinds 1933. Een jaartal om trots op te zijn. Maar er is ook een jaartal waar we erg naar uitkijken: 2035. Ons doel is om in dat jaar volledig klimaatneutraal en circulair te werken. Om dat te realiseren moet er nog een aantal stappen worden gezet. We hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.

Duurzaam ondernemen is voor ons niet nieuw. Duurzaamheid is voor ons vanzelfsprekend. Bij alles wat we doen denken we na over de toekomst. Of het nu om de dijk van de toekomst gaat, het winnen van energie uit afvalwater of onze plastic-to-chemicals-fabriek. Ook op onze bouwplaatsen is duurzaamheid belangrijk. We werken emissieloos waar het kan, en zetten alles op alles voor een transitie naar een compleet emissieloze bouwplaats. Ook hebben we de kennis in huis om actief bij te dragen aan de energietransitie. Zo hebben we al aan meerdere waterstofstations meegebouwd.

Circulair werken

In 2035 willen we niet alleen emissieloos, maar ook volledig circulair werken. Daarmee bedoelen we dat we geen afval meer produceren, maar dat alle grondstoffen en materialen opnieuw gebruikt worden. Om dat te bereiken, gaan we anders met materialen om. We gebruiken materialen langer, we gebruiken ze efficiënter, we gebruiken de kracht van de natuur en we laten materialen circuleren. Ook onze ketenpartners stimuleren we tot circulair werken. We eisen bijvoorbeeld van onze leveranciers dat ze zo min mogelijk verpakkingsmateriaal gebruiken en pallets mee retour nemen voor hergebruik.

Duurzaam werkgeverschap

Duurzaamheid gaat voor ons verder dan zorgdragen voor de planeet aarde. Wij zorgen ook goed voor onze mensen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen veilig en gezond weer naar huis kan. Ook investeren wij in de ontwikkeling van onze medewerkers. En als grote speler zijn we ook lokaal betrokken. Een duurzame leefomgeving is voor ons een leefomgeving waar iedereen zijn of haar plekje kan vinden.

Zuinig op de geschiedenis en de toekomst

Mourik is een bedrijf met een geschiedenis waar we zuinig op zijn. Maar we weten ook als geen ander hoe belangrijk het is om te ondernemen met zorg voor de toekomst. Dat is iets anders dan zorg over de toekomst. We zijn een bedrijf dat denkt in mogelijkheden. Innoveren hoort bij ons, nadenken over een duurzame toekomst ook. Duurzaam ondernemen is bij Mourik vanzelfsprekend. Want een familiebedrijf kijkt altijd verder dan de volgende generatie. Dat zijn we niet alleen verplicht aan onszelf, maar ook aan onze planeet.

Bekijk de eerste vlog over duurzaam werken voor de volgende generatie met Kees Jan Mourik en dochter Sophie:​

Deze content is alleen beschikbaar nadat u cookies heeft geaccepteerd.

 

Lees meer over duurzaam ondernemen bij Mourik