Thermphos: een prestigieus en uitdagend project

1 juli 2020

Thermphos is een prestigieus project dat niet alleen bij diverse collega’s, maar ook bij andere betrokkenen verschillende emoties oproept. Het begon allemaal met een opdracht van 1,5 – 2 jaar. waarbij Peter Jordaan het beheren van de utility plant als basisopdracht heeft gekregen. Een fosforfabriek veilig afbreken had wereldwijd nog niemand ervaring mee, maar Mourik nam in juni 2014 het project aan om de fosforfabriek te cleanen/saneren en mede de utility plant tijdens de werkzaamheden draaiende te houden. Het was niet altijd eenvoudig voor zowel opdrachtgever als aannemers door onder andere de TKO-contractvorm en de complexe diverse materies en bevoegd gezagen vanuit de overheid. Peter Jordaan heeft zich met de collega’s staande weten te houden. Nu, zes jaar later, lijkt het erop dat tegen de Kerst eindelijk het laatste stukje schone grond op het Thermphos terrein opgeleverd wordt. 

Op anderhalf uur rijden van de Botlek ligt het Thermphos terrein. De fabriek ligt aan het einde van een lange weg waarvan op een gegeven moment het einde aan de horizon niet te zien. Op locatie aangekomen, moeten eerst de benodigde PBM’s aan. Het waait hard op het terrein, waar een groot deel van de grond al gesaneerd is en zelfs al wat ingezaaid gras op groeit. Het tweede hoge gebouw van de fosforfabriek zelf staat er op het moment van bezoeken nog. Een imposant gebouw waaruit het fosfor en ook asbest gehaald is; een dag later ging ook dit gebouw tegen de grond m.b.v. explosieven.

Lees meer over dit project via deze link.

Voor meer informatie over het Thermphos project gaat u naar sanerendoejesamen.nl of neemt u contact op met Mourik Industry.

Foto: Peter Jordaan voor een deel van de utility plant

Peter Jordaan voor een deel van de utility plant

Contactgegevens

Mourik Industry

+31-10-296 54 00
Alle contactgegevens

Heeft u vragen?

Peter Jordaan
Peter Jordaan
Utility Plant Manager

+31 6 22 51 98 54
Alle contactgegevens