Mourik brengt Internet of Things in de praktijk

9 december 2016

In april dit jaar heeft een groep Mourik-mensen tijdens een workshop het hoofd gebogen over de mogelijke toepassingen van Internet of Things (IoT) bij Mourik. Concrete ideeën waren het gevolg en kansen werden blootgelegd, zodanig dat we van start gegaan zijn met ons eigen IoT-project. IoT is een verzamelnaam voor allerlei apparaten en voorwerpen die door sensoren verbonden kunnen worden met het internet. Bijvoorbeeld een computer of tablet, maar ook ‘domme objecten’, zoals een lantaarnpaal die met sensoren ‘slim’ gemaakt wordt en proactief aangeeft dat de lamp vervangen moet worden. Dit vergt minder menselijke handelingen en kan meer en betere informatie opleveren.

Mourik Services en Mourik Techniek hebben samen met het Mourik-Innovatieteam bekeken waar binnen de bedrijven het meeste behoefte aan is en waar de meeste potentie zit. Dat bleek track & trace te zijn van klein onbemand materiaal, zoals klophamers en aanhangwagens. Door gebruik te maken van sensoren, kunnen deze objecten zelf aangeven op welke locatie ze zich bevinden. Maandag 17 oktober zijn de eerste sensoren hiervoor geleverd, wat de aftrap van ons eerste IoT-project betekende. We beginnen klein, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Zeker wanneer in december het zogenaamde LoRa-netwerk, een energie-efficiënt netwerk van KPN voor IoT, online komt.

Om dit project in goede banen te leiden, is er een speciaal IoT-team geformeerd, dat de prestaties van de sensoren monitort en zich inzet om uiteindelijk een IoT-toepassing voor regulier gebruik succesvol te implementeren.

The future is ours. Imagine what’s next!